Socialiseren of traumatiseren?!

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 16:29

Socialiseren of traumatiseren....

 
Zoals de meeste weten werk ik in een groot tuincentrum, waar dat het met bepaalde tijden bizar druk kan zijn. En nog steeds sta ik verbaasd van hoeveel baasjes denken dat dit het ideale moment is om hun pup/hond mee te nemen met het winkelen.
En in plaats van bezig te zijn met de hond, zijn ze alleen maar bezig met winkelen.
Is toch leuk?! Moet ie maar leren?! Je moet je pup overal mee naartoe nemen, is goed voor de socialisatie... Maaar vindt je pup het ook zo leuk??

Socialiseren is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je pup. Hierin leer je jouw pup kennis maken met de wereld om ons heen. Denk aan het kennis maken met het binnenrijden van de kliko, kijkje nemen bij spelende kinderen in de speeltuin, kijkje nemen bij de dieren van de kinderboerderij en een keer mee koekjes uitzoeken in de plaatselijke dierenspeciaalzaak. Socialiseren is niets meer dan nieuwe prikkels opdoen in een rustige en gecontroleerde omgeving. Na een socialisatie moment is het heel belangrijk om je pup rust te gunnen om alle prikkels te kunnen verwerken. Zonder deze verwerking heeft al je moeite geen zin gehad. Wanneer je pup overprikkeld raakt nemen de stresshormonen in het lichaam toe en wanneer die te hoog oplopen, neemt het leervermogen af. Daarnaast kan iets heel leuks, omslaan in iets heel spannends of zelfs iets negatiefs en dat is nou net wat we niet willen..

Al wilden we nog zo graag dat onze honden zouden kunnen praten, jouw pup verteld jou overduidelijk wanneer hij iets niet aankan. Dit doet hij door middel van stress signalen, zoals uitschudden, tongelen, gapen, wegkijken... Maar niet alleen dat, kijk ook maar eens naar de houding van je hond: beetje ingekrompen, trekken aan de lijn, super alert, gespannen houding, snel prikkelbaar..

Het gaat er niet om, om je pup bloot te stellen aan zo veel mogelijk prikkels.. Maar om het leren omgaan met nieuwe dingen en positieve ervaringen opdoen.

Dus kortom: houdt je socialisatie momenten kort, kies je tijd en plaats zorgvuldig uit, kijk goed wat jouw pup aan kan en of dat je verwachtingen reëel zijn..

Liefs Sabrina

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.